Basistraining voor coördinatoren, 2 dagdelen

Als coördinator voor de tussenschoolse opvang heb je met allerlei verschillende partijen te maken. De school, de kinderen, de ouders, je collega's, je leidinggevende. Dit vraagt verschillende vaardigheden en competenties.

Inhoud

  • Dag 1: Inzicht in de eigen relatie
    Inzicht in de eigen relatie met de verschillende partijen (directie, leerkrachten, ouders, kinderen, collega's en TSO Bestuur). Wat zijn de wensen van de partijen. Kun je daaraan voldoen? Wat zijn wel/niet jouw verantwoordelijkheden. Wat kun je verbeteren?
  • Dag 2: Gezamenlijk brainstormen
    Gezamenlijk brainstormen de hand van informatie uit de checklist (kwaliteitscheck). Structuur aanbrengen en bewaken. Aanpak wanneer medewerkers niet naar wens functioneren. Rollenspelen m.b.t. communicatie met ouders en Overblijfmedewerkers.

Doelstelling

  • Dag 1: Deelnemer krijgt meer inzicht in de eigen overblijfmissie en de organisatie van de overblijf, alsmede meer inzicht in het eigen functioneren, gericht op de relatie met de verschillende partijen (directie, leerkrachten, ouders, kinderen en TSO bestuur) in het werkveld.
  • Dag 2: De deelnemer krijgt inzicht in het verloop van een kwalitatief goede overblijf en handvatten om dit te realiseren. Daarnaast oefent de deelnemer op het gebied van conflictoplossing en gesprekstechnieken middels een methodische aanpak.

Voor wie?

Mensen met een leidinggevende functie bij een tussenschoolse opvang (overblijven). Deze cursus is op HBO-nvieau en duurt 2 cursusdagen van 5 uur per dag.
Na het volgen van de cursus ontvangt de deelnemer een officieel diploma van de Overblijfacademie.

Tarieven

  • Per cursist
op aanvraag  
Bovengenoemd tarief is incl. iets lekkers bij de koffie en thee
Reiskosten worden apart in rekening gebracht

Ervaringen

 

Mijn naam is Astrid Meere en ben werkzaam op o.b.s. Het Spectrum in Den Haag. Ik werk al 40 jaar in het onderwijs en mijn taken op school zijn zeer divers. Eén van mijn taken is overblijfcoördinator. Onze directeur wilde aan de start van dit schooljaar (2014-2015) het overblijven op onze school professionaliseren. Zij heeft de hulp ingeroepen van Overblijfacademie waar zij vanuit het verleden goede ervaringen mee had. Na de intake hebben wij een cursus op maat aangeboden gekregen.

Tijdens de cursus is er samen met de deelnemers een protocol opgesteld dat passend is voor onze school. Alle facetten die nodig zijn om de overblijf goed te laten verlopen zijn tijdens de training aan de orde geweest en er was ruimte voor eigen inbreng. Na de certificering krijgen de Overblijfmedewerkers met regelmaat Coaching on the Job.

Al met al was dit een zeer zinvol en leerzaam traject waar wij veel van hebben opgestoken.

"Ik heb vandaag helderder gekregen welke stappen ik kan ondernemen m.b.t. de dingen waar ik nog tegenaan loop."
"Ik heb weer nieuwe dingen geleerd, nieuwe invalshoeken, nieuwe energie."
"Altijd goed om de tijd te nemen om je werk te analyseren en verbeterpunten te ontdekken."
"Ik wilde sterker in mijn schoenen staan en dat is gelukt. Ik voel me zelfverzekerder, bedankt!!"
"Het is heerlijk praktijkgericht en toepasbaar. Leuk om ervaringen van anderen te horen."

Scroll naar beneden